Treptele păcatului
1- Întâia treapta a păcatului este atunci cand cineva face un lucru bun , dar nu bine . Adică nu lucreaza binele cu scop bun si spre slava Lui Dumnezeu .Poate sa facă un bine ca sa fie vazut , din mândrie sau spre slava desarta. Daca scopul este rau,atunci si fapta trece de partea scopului si omul pierde plata de la Dumnezeu .
2- A doua treapta a păcatului este cand cineva nu lucreaza desăvârșit fapta buna.
Cand cineva se roaga Lui Dumnezeu, dar nu cu mintea sau cu inima, ci numai cu gura si cu buzele, iar cu mintea cugeta la cele rele . Cand cineva face milostenie din bani furați, sau cand postește numai de mâncare si băutura si cu simțurile si cu mintea nu postește, atunci lucrul facut nu este desăvârșit.
3 – A treia treapta a păcatului este bantuiala gândului rau
Gândul rau vine cu o patima de manie ,slava desarta, trufie, mândrie sau curvie . Gândul poate veni ca amintire sau fara patima.
4- A patra treapta a păcatului este consimtirea
Consimtirea cu gândul cel rau este un pacat . Nu primi ganduri rele.
5-A cincea treapta a păcatului este lupta care se da pe toate treptele următoare ale păcatului .
Sufletul fiind de acord sa stea de vorba cu gândul despre lucrul cel rau si știind ca acel lucru este pacat ,incepe sa se lupte cu el , încercând sa-l biruiască cu ganduri bune si cu rugaciunea inimii, care se poate face doar cu binecuvântare de la duhovnic .
6-A șasea treapta a păcatului este învoirea
Învoirea are loc atunci cand sufletul, din iubire de sine si de pacat , cedează gândului păcătos, învoindu-se sa-l primească in mintea sa .
7-A șaptea treapta este păcatul cu mintea
Cand omul primeste gândul rau,primeste in sine patima respectiva si totul este atat de explicit in mintea lui ,ca si cand ar fi facut păcatul si cu fapta . Cand omul ajunge sa isi imagineze păcatul ,mintea ajunge chiar si sa desfraneze . Ca sa nu păcătuiești cu fapta , trebuie sa-ti păzești mintea sa nu păcătuiești nici cu mintea. Gândurile rele trebuie spovedite ca sa fie dezrădăcinate din mintea noastră. Lupta aceasta nu ne părăsește pana la moarte, deoarece războiul cu gândurile este maigreu chiar decât războiul cu înseși lucrurile respective. Cu mintea poti păcătui oricand si oriunde asa ca păziți-va mintea curata.
8- A opta treapta a păcatului este împlinirea păcatului cu fapta
Cand cineva nu s-a luptat cu gândurile rele va ajunge sa faptuiasca păcatul de orice natura ar fi acesta .
9- A noua treapta a păcatului este obișnuința cu păcatul
Daca cineva mărturisește ca face păcatul respectiv pentru ca asa s-a obișnuit, inseamna ca a ajuns in cea de a noua treapta a păcatului .
10- A zecea treapta a păcatului este împătimirea
Treapta aceasta este periculoasa . Cand cineva spune ca nu se lasa de un anumit pacat deoarece s-a deprins cu el , inseamna ca deja este împătimit . Deprinderea devine o a doua fire a omului , făcându-l sa păcătuiască vrând -nevrând, devenind rob al diavolului.Cine face păcatul, ajunge rob al lui.
11- A unsprezecea treapta a păcatului este deznădejdea
Vicleanul diavol dupa ce l-a facut pe om sa păcătuiască, ii arata ce a gresit si apoi ii pune ca Dumnezeu nu-l va ierta si ca oricum nu se poate lăsa de păcatul facut , asa ca sa continue sa păcătuiască ca atat i-a mai rămas . Nimic mai fals caci Dumnezeu abia așteaptă sa se întoarcă fiul sau fiica risipitoare ca sa junghie boul cel gras si sa facă petrecere mare pentru sufletul întors la viata din moartea plăcerilor . Cu cat se invecheste păcatul in noi cu atat mai greu il vom scoate .
12-Ultima treapta a păcatului
Din deznădejde diavolul intra in gândurile omului si-i șoptește ca asa nu mai poate trai , ca este mai bine sa isi curme zilele decât sa mai trăiască in asa pacate.Sa fim atenți la primele trepte ale păcatului ca sa nu ne pierdem sufletul . Scopul diavolului este sa ajungem la aceasta treapta a păcatului, in care omul se considera nedemn sa mai trăiască si se sinucide uitând de spovedanie, de sansa reîmpăcării omului cu Dumnezeu prin puterea lacrimilor adevărate de pocăință . O singura lacrima si ne reantoarcem la iubirea Lui Dumnezeu intrând pr calea unei vieți noi si sfinte . Nu va lasati pacăliți de diavol ca nu exista iertare si ca Dumnezeu nu poate ierta . El poate ierta orice pacat , indiferent cat de grav este cu condiția ca pocăință sa fie sinceră caci pe Dumnezeu nu-l putem minți , El stie ce este in inima fiecărui om . Sinuciderea inseamna moartea vesnica , imposibilitatea sufletului de a mai merge in rai, imposibilitatea sufletului de a se reintalni cu bunicii , parintii, străbunicii, cu toți cei dragi . Acesta este scopul diavolului : moartea sufletului nostru .
Un articol de Vaduva Annemarie – psiholog crestin www.Clinica-Detox-Nutri-Fit.ro