search
Revista online de Beauty & More

Georgia tara care te va surprinde la tot pasul

s
18 iul., 2019

Georgia tara care te va surprinde la tot pasul

Daca aveti o saptamana concediu minim, veniți in Georgia. Aterizați in Tbilisi , închiriați o masina din aeroport sau luați multe excursii din Tbilisi.Ramaneti in  frumoasa capitala minim doua zile pentru a vizita Catedrala Sfanta  Treime, Biserica Metekhi,Biserica Sioni unde este in dreapta altarului capul Sfantului Apostol Toma si in stanga altarului crucea Sfintei Nina . Sfanta Nina a increstinat Georgia si a primit crucea de la însăși Maica Domnului . Urcați cu telecabina la Cetatea Narikala, zona este plină de baruri si restaurante , biserica din vârful cetății este deschisă doar pana la ora 18, apoi puteti iesi din capitala si sa va îndreptați către Batumi o statiune la malul Marii Negre  ,considerată  Dubai-ul Georgiei.

Iata care sunt cele mai frumoase locuri de vizitat din Georgia daca aveti concediu minim o saptamana …

Prima oprire: Mtskheta. Vizitati catedrala Svetichoveli construită in secolul XI ,unde este camasa lui Iisus langa coloana din dreapta intrării, unde o sa vedeti icoana Sfintei Treimi si multe candele. Langa manastire puteti face o plimbare cu trăsura si sa gustati o inghetata de struguri.La doar 700 m se afla biserica  Samtavro , in care sunt moastele întregi ale Sfantului Gavriil cel nebun pentru Hristos. Tot aici sunt înmormântați regele Sfantul Mirian si regina Sfanta Nana , primii regi crestini ai Georgiei .

A doua oprire este un loc de o frumusete inimaginabila:Uplistikhe.Aici este un sit arheologic  săpat in munte din epoca fierului. Seamănă foarte mult cu Capadocia.Daca va uitati cu atentie in varf o sa vedeti un Sfinx. Muntele este plin de galerii si tuneluri, poteci si trepte săpate in roca. In vârful colinei s-a construit o biserica ortodoxa in secolul al IX-lea.Estecel mai vechi oras din Caucaz dezvoltat in peșterile munților.Dupa ce coborâți prin tunelul secret puteti lua masa in apropiere la doar 300 m la un restaurant cu specific georgian Gamardjoba. Acest restaurant are o frumoasa  priveliște spre munte.

Daca este seara si vreti sa va cazati puteti sa va opriți in Gori, orașul in care s-a nascut Stalin si care are si un muzeu dedicat lui.In apropiere aveti o frumoasa cetate pe care o puteti vizita si un parc . Nu o sa găsiți hoteluri superluxoasa,dar puteti gasi hoteluri  curate.

A doua zi porniți spre Pestera lui Prometeu.Este o pestera care merita vizitată. Cand cumpărați biletele ,cumpărați bilete si pentru plimbarea cu barca prin tunelele secrete ale peșterii . Gratuit o sa fiti aduși cu un microbuz înapoi la locul intrării in Pestera,  unde va puteti lăsa masina in parcare. In Georgia toate parcările costa 2 Lari indiferent cate ore stai.

Dupa ce vizitati Pestera îndreptați-va spre Martvili Canyon. Aici puteti face rafting in siguranța fara sa va udați . Este singura modalitate in care puteti admira frumosul canion.Dupa  ce vizitati canionul , inainte de ieșire , vizitati neaparat cascadele . Se merge pe jos doar 100 de metri de la îmbarcarea pentru rafting . Este un loc extraordinar unde o sa faceti fotografii grozave .

Puteti merge câteva ore pana  la Muzeul Dadiani din  Zugdidi . Palatul este una dintre cele mai importante capodopere ale prințesei Ecaterina Dadiani.Aici se afla una dintre cele mai importante bogății ale creștinismului : camasa Maicii Domnului . Este scoasă din muzeu spre închinare doar la Sărbătoarea Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu in Vlaherne. Camasa este cinstita in cadrul Sfintei Liturghii la biserica Vlaherne din Zugdidi, acelasi oras in care este si muzeul. Sărbătoarea are loc la data de 15 iulie pe stil vechi , sau la 2 iulie pe stil nou.Puteti sa va cazati in zona pentru a vizita a doua zi muzeul sau puteti opta sa dormiți la malul marii sau in regiunea montana Svaneti unde sunt case cu turnuri medievale specifice zonei de 25 m înălțime . Aici este zona de ski 7 luni din an , sunt ghețari la înălțime , asa ca e bine sa fiti echipați corespunzător. Verificati vremea .

Prima statiune de la Marea Neagra este Poti, dar nu  are prea multe hoteluri . In afara de Batumi, restul nici nu se pot numi stațiuni.Dupa ieșirea din Poti o sa găsiți o plaja sălbatică. Următoarea opțiune este Grigoleti. Villa Reta din Grigoleti are 4 stele dar sa nu va așteptați ca stelele lor sa corespundă cu cele europene. Apa la piscina este rece , dar alt hotel mai bun nu o sa găsiți. Restaurantul de pe plaja este deschis pana tarziu . Plaja si aici ca in orice statiune este cu pietre si foarte putin nisip negru , dar nu are alge sau meduze  . Nu exista șezlonguri pe plaja sau umbreluțe: www.villareta.com.

Daca vreti sa va cazati direct  in Batumi , este cea mai buna alegere. Aveti o mulțime de hoteluri pe Booking din care sa alegeți . Puteti inchiria o bicicleta, puteti merge la delfinariu, puteti lua o cina gregoriana cu muzica si dans specific.Verificati programul deoarece nu au spectacole in fiecare zi la delfinariu.

Daca a-ti aterizat pe aeroportul din Batumi si trebuie sa returnați masina , nu va intoarceti pe acelasi drum la Batumi. Vizitati neaparat Vardzia unde ar fi frumos sa stati minim doua nopti .Fotografia de mai sus este de aici. Aveti de ales doua drumuri : unul prin munți care este un drum forestier unde nu puteti merge cu mai mult de 30 km/h , dar este un drum frumos ce trece printr-un sat montan de unde puteti cumpara miere, branza foarte buna si chiar capsuni montane daca este timpul lor . Drumul trece si printr-un mic izvor ce si-a croit drumul pe drum si pe care trebuie sa-l traversați . Peste tot găsiți pe drumuri vaci, porci si capre chiar si pe DN. Aveti răbdare cu ele si cedați-le prioritatea.Pesterile din Vardzia se pot vizita pana la ora 18. Daca ajungeti mai tarziu cazati-va la superbul resort Vardzia: www.vardziaresort.com Este un resort superb cu camere mari si cu geamuri mari cu view la munte , gradina este plină de cascade, flori , pești , stânci , exista doua piscine exterioare cu view către munte , puteti opta pentr-un apartament care sa aibă neaparat vedere către peșterile din Vardzia. Faceti rezervare din timp altfel o sa fiti nevoiți sa dormiți intr-o cabana din zona deoarece sunt foarte multi turiști străini si foarte putine locuri de cazare.

Vardzia seamănă foarte mult cu Cappadocia.Puteti urca 500 m cu-n microbuz pentru numai 1 Lari= 1,5 lei .Biletul de intrare costa 7 Lari. Complexul monahal săpat in munte are o biserica rupestra sapata in munte cu hramul Adormirii Maicii Domnului si a fost construită in secolul al XI-lea.In aceasta biserica urca zilnic preoți pentru a tine Sfanta Liturghie dimineata. Ar fi frumos sa urcați aici dimineata la prima ora sa prindeți si putin din slujba si sa va umpleti sufletul  de Duh Sfânt.Una dintre peșteri este inca locuita .La ora 7 încep clopotele sa bată.  Existau 6.000 de chilii intr-un complex mănăstiresc săpat in stanca pe 13 nivele. Orașul rupestru includea o biserica,o sala a tronului , sisteme de irigatii.Dupa ce vizitati tunelele secrete , o sa găsiți un tunel ce va duce chiar aproape de parcare , o ieșire secreta ca sa nu va mai intoarceti pe unde a-ti venit.Se spune ca exista si tuneluri secrete ce sunt interconectare cu alte tuneluri  din Rusia sau chiar cu alte tuneluri intercontinentale. Orasul rupestru Vardzia a fost construit de către georgieni pentru regina Tamara. Aici s-a rugat regina la icoana Maicii Domnului sa învingă turcii si aceștia ca prin minune au fost înfrânti.Un cutremur a scos la iveală peșterile , orașul fiind distrus . Vardzia va fi inclusă in patrimoniul Unesco.

Daca doriți sa pescuiți , traversați podul si o sa găsiți un restaurant georgian  pe malul apei cu vedere frumoasa către rau si munte.Aici puteti sa pescuiți gratuit , iar in cazul in care prindeți un păstrăv, bucătarul o sa vi-l prăjească .

Dupa ce plecati din Vardzia, puteti face o scurta oprire la apele sulfuroase din Borjomi. Lasati masina in parcarea din padure unde va lăsa GPS-ul ,chiar unde aveti indicatorul 400 m Hot Spring. Mergeți 15 minute pe un traseu montan si ajungeti la o mica piscina cu apa termala . Apa minerală Borjomi a câștigat multe premii ca apa minerală de calitate in Georgia.  Puteti bea un espresso la Hotel Borjomi Palace.

In doua ore ajungeti înapoi in Tbilisi. Pentru acest itinerariu aveti nevoie de minim o saptamana sau 10 zile. Daca mai aveti concediu câteva zile puteti vizita si partea de Est a Georgiei. Puteti lua o excursie in Muntii Kazbegi – 5.047 m sau puteti merge cu masina. Excursiile le puteti luați din centru , costa 55 Gel si incep la ora 10 . Va intoarceti la ora 19.

O alta excursie poate fi Kakheti Tour . Degustări de vinuri si vizitarea mănăstirilor Sighnaghi si Bodbe.Excursia costa 55 Gel  si incepe la ora 10. Va intoarceti in Tbilisi la ora 18.

O alta excursie poate fi Kakheti Regional Tour. Costa 65 Gel si vizitati mănăstirile Signagi si Bodbe, Tsinandali, Telavi. Degustări de vinuri georgiene.

O alta excursie este David Gareji Tour . Costa 70 Gel.

Puteti lua o excursie de o zi in care sa vizitati Armenia.Excursia incepe la ora 7 si costa 160 Gel.

Concediu frumos !

 

 

Ema