DIETA ATKINS

s

DIETA ATKINS

Doctorul Atkins si-a publicat prima carte, intitulata “Dieta Revolutionara a Dr. Atkins”, in anul 1972. Esenta programului Atkins este aceea de a oferi, printr-o dieta ce se bazeaza pe consumul de proteine, o serie de faze, in care corpul va avea anumite reactii, una dintre consecinte fiind reducerea kilogramelor.
O descriere sumara a regulilor in dieta ATKINS  include:
a) restrictionarea aportului de carbohidrati, de toate tipurile (paine, paste, cereale, legume, fructe, produse ce contin zahar).
b) incurajarea consumului de carne de toate tipurile.
c) promovarea suplimentelor alimentare (vitamine si minerale).

Cum functioneaza ?
Astfel, carbohidratii sunt limitati la 20 de grame pe zi, in primele 2 saptamani, urmand sa creasca ratia cu 5 grame pe saptamana, pana ajungi la o valoare maxima.

Faza 1- Inductia – 14 zile Scopul este de a induce o anumita stare corpului, in care este obligat sa produca si sa elimine cetone. In aceasta perioada poti observa o reducere mai rapida a greutatii corporale. Sunt interzise toate fructele si mare majoritate a legumelor, carbohidratii sunt restrictionati la 20 grame pe zi.

Faza2 – Pierderea greutatii– continua pana iti atingi scopul. Aceasta faza va determina, in continuare o reducere a greutatii corporale, devenid totusi mai putina si mai restrictiva decat faza1. Se va permite consumul limitat de legume, iar aportul de carbohidrati va creste, pama la 40 grame pe zi.

Faza 3 – Pre-mentinerea – incepe cand mai ai 2-5 kilograme, pana la scopul propus. Ratia de carbohidrati creste pana la “nivelul critic”, reducandsimtitor ritmul in care slabesti. Cu cat pierzi acete kilogramo mai lent, cu atat mai bine te pregatesti pentru ultima faza.

Faza 4 – Mentinerea Scopul este de a-ti mentine greutatea ideala pe tot parcursul vietii, continuand controlul pemanent al aportului de carbohidrati. Grasimea, Proteinele si Exercitiile fizice sunt toate incurajate. Zaharul este chiar interzis, impregna cu stricta limitare a carbohidratilor de orice natura.