search
Revista online de Beauty & More

Cercetorii au reusit sintetizarea colagenului uman

s
26 mai, 2019

Cercetorii au reusit sintetizarea colagenului uman

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Wisconsin-Madison a anuntat de curand o noua realizare in domeniul medical si anume sintetizarea in laborator a colagenului uman.

Reusita este importanta pentru ca ar putea duce la producerea unui material cu multiple utilizari in medicina si la inlocuirea substantelor de origine animala ce pot contine agenti patogeni sau declansa raspunsuri nedorite ale sistemului imunitar. In plus, noua descoperire ar putea constitui fundatia pentru numeroase aplicatii in nanotehnologie, cum ar fi senzorii microscopici implantati pentru a combate diferite afectiuni.

Colagenul este cea mai importanta proteina structurala
din organism, aceasta ranforsand tesuturi, oase, dintii si tendoanele. In plus, este responsabil pentru formarea straturilor de tesut care sustin pielea si organele interne.

In prezent, doctorii folosesc colagen de la animale, in special de la vaci, pentru a reconstrui tesuturile distruse de arsuri si rani si in chirurgia plastica pentru a retusa” buzele si obrajii starletelor.

Pana acum, cercetatorii nu au reusit sa sintetizeze colagenul uman in laborator, acest fapt datorandu-se inabilitatii de la transforma elementele scurte de colagen in moleculele lungi si fibroase existente in organism.

Dar cercetatorii de la Universitatea Wisconsin-Madison au reusit mai mult decat sa sintetizeze colagenul, existand acum posibilitatea imbunatatirii calitatilor acestuia.

“Putem crea colagen cu aceesi dimensiuni si caracteristici ca si cel din natura, dar putem sa ne si abatem de la acest tipar cand dorim”, spune Ronald T. Raines, unul dintre autorii studiului.

“Acum putem crea colagen sintetic care este mai lung decat cel normal. Nu trebuie sa ne multumim cu ce ne da natura. Putem sa-l facem mai lung si mai rezistent”, a mai declarat Raines.

Ema